İnsanoğlunun kırsal alanlardaki göçebe hayatından, kentsel alanlarda, yerleşik şehir hayatına geçmesi ile şehirleşme olgusu ortaya çıkmıştır. Bu şehirleşme olgusu beraberinde yapılaşmayı meydana getirerek, insanları her geçen gün doğadan ve doğal yaşamdan koparmaya başlamıştır. Buna bağlı olarak şehir hayatı içinde, insanların doğaya olan özlemlerini giderip, hoşça vakit geçirip eğlenmeleri için peyzaj alanları oluşturulup, "yeşil ile insanı buluşturma" misyonu ortaya çıkmıştır. Bu misyon ortaya çıkarken Kültürler kendi değerlerini bazen de peyzaj üzerinden anlatırlar. İtalyan, Japon, İran, Fransız, İngiliz ve Osmanlı Bahçeleri gibi...
Bu anlamda peyzaj disiplini, estetik katkısı ile güzel sanatları, kullanılan materyallerin birçoğunun bitkisel materyallerden oluşmasından dolayı ziraattı, yapılan tasarım ve çağırışımlar nedeni ile mimarlık dalının etkileşimi içerisindedir.
Bu noktada mevsimlik çiçek ve soğanlı bitkilerin üretimi her üç disipline bakan yönü ile karşımıza çıkmaktadır;
ÜRETİMİ YAPILAN ÇİÇEK VE SOĞANLI BİTKİLERİN ZİRAİ FAALİYETİ
Dünyada kurum ve kuruluşların saygınlığının ölçüsü olan Sosyal Sorumluluk Projeleridir. Bu sosyal sorumluluk projeleri kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir TOPBAŞ tarafından sahiplenilip, desteklenen, İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş tarafından hayata geçirilen Mevsimlik Çiçek üretimi İstanbulun Çatalca, Silivri, Beykoz ve Şile ilçeleri ile İzmirin Bayındır ilçesinde, Soğanlı Bitki üretimi ise Silivri ilçesi Seymen Köyünde yapılmaktadır. Kurumun mevsimlik çiçek, Gül ve Lale üretim şefliği tarafından üretimi planlanarak, köylülerimiz üretimin her aşamasında teknik destek verilerek üretimleri gerçekleşmektedir.
Sosyal Sorumluluk Projesi ile üretimi yapılan mevsimlik çiçekler, köylülerin yerinde istihdamını sağlayıp şehre göç etmemelerini, pazar problemi yaşamadan ürettikleri çiçekleri satmaları, aile bütçesine katkıda bulunmaları ve dünyanın sayılı metropollerinden birinde peyzaj alanlarının köylü eli ile üretilen çiçeklerle bezenmesi gibi kazan-kazan ilişkisine dayanmaktadır.
Ayrıca çiçekçilik sektöründe kooperatifler üzerinden satın alınan mevsimlik çiçek üretimi ziraatın diğer alanlarında köylülerin bir araya gelerek iş yapabilme yetkinliği ve güven ilişkilerinin gelişmesi üzerinde sosyo-psikolojik ve sosyo-kültürel etkisi olmuş bir modeldir.
ÜRETİMİ YAPILAN ÇİÇEKLERİN VE SOĞANLARIN UYGULAMA VE TASARIM FAALİYETLERİ
Mevsimlik çiçeklerin ve lale soğanlarının uygulama faaliyeti öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin konusunda uzman personeli tarafından oluşturulan şekil, desen ve figürlerin her biri özenilerek çeşitli tasarımlardan geçip, mimariye ve güzel sanatlara bakan yüzü ile ortaya çıkmaktadır. Bazen uçan bir kelebek, bazen Mevlana figürü bazen Türk bayrağı bazen de binlerce ziyaretçinin ziyaret ettiği kilim motifleri işte bu maharetli ellerin tasarımının sonucudur.
Tasarımına karar verilen mevsimlik çiçekler ve soğanlardan oluşan şekil, desen ve figürler ise İstanbulumuzun dört bir yanına bir nakış veya kilim motifi edası ile işlenirken, aslında en zor aşama gerçekleşmektedir. Şekil, desen ve figürler, sahadaki uzman işçiler tarafından günlerce süren büyük bir gayret ve titizlikle meydana getirilmektedir.
ÜRETİMİ YAPILAN ÇİÇEKLERİN VE SOĞANLARIN ESTETİGE, KÜLTÜR, SANAT, FARIKINDALIK VE EKONOMİYE BAKAN YÜZÜ
Özellikle bu yıl 10.su yapılan İstanbul Lale Festivali ile Nisan ayı içinde çok farklı ülkelerden ziyaretçiler gelmiş, laleler bir tuvalde hayat bulmuş, Fotoğraf karesinde ölümsüzleşmiş, cam biblo sanatı ile şekillenmiş, Ebru sanatı ile kültürümüzden bir parça yansıtmıştır. Evlenen çiftler bu mutlu günlerini yapay manzara resimlerinin önünde değil, korulardaki doğal mekanlarda fotoğraf çekerek anılarına taşımışlardır. Birçok Avrupa, Arap ve Uzak doğu kanalı festivali haber yapmış, bu sayede şehrimizin marka değerine katkı sağlamıştır. İstanbulun diğer metropol şehirler arasında peyzajda farkındalık yaratıp dünyanın 30 ülkesinden peyzaj yaklaşımının izlenip incelenmesi ise ayrıca kayda değerdir.
Bununla birlikte mevsimlik çiçek ve soğanların üretimi esnasında kullanılan fide, torf, gübre, ilaçın kullanılmasından tutun da, viol ve kasalara kadar, üretimin kendisi ile alakalı yan sanayi dallarında harekete geçirmektedir. Her sezon yüzlerce kamyonun mevsimlik çiçek ve soğan taşıyarak nakliye sektörüne yaptığı katkı da ortaya çıkmaktadır. Özellikle mayıs-haziran ve kasım - aralık aylarında mevsimlik çiçek ve soğanlı bitkilerin dikimleri sayesinde ise İstanbul genelinde 1500 kişiye yakın kısmi zamanlı da olsa istihdam alanı açılmaktadır. Mevsimlik çiçek ve soğanlı bitkiler, çalışan ve aileleri ile birlikte yan sanayi dalları dahil 10.000 kişi için uğraş alanı, bir gelir kapısı ve gelecek demektir.
Flowers produced by “Social Responsibility Project”, stops immigration to cities by providing employment over the villager, to sell their flowers without market problem, and by the way let to contribute the family budgets and also provide the advantages of decorate the Istanbul landscape that one of the worlds leading metropolises by hands of villagers in win-win approach.
Serkan DENİZER
Ziraat Yüksek Mühendisi