Marmara Fidancılık markasının dünden bugüne geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz?
1994 yılında limited şirketi olarak kurulan Marmara Fidancılık, bugün her biri sektörün lider firmaları arasında yer alan altı firmanın birleştiği SMS Marmara Group’un lokomatif firması olmuştur. Alanında uzman peyzaj mimarlarından oluşan ekibimiz ile farklı ölçeklerde hizmetlerimizi, günümüz teknolojilerini peyzaj materyallerine uyarlayarak tasarım, sert ve yumuşak peyzaj, biyolojik gölet, hücresel dolgu sistemi uygulamaları, bakım çalışmaları, orta ölçekli inşaat çalışmaları ile çevreye duyarlı, estetik ve fonksiyonel olarak sürdürmekteyiz.
Hedef kitlenize hangi ürün ya da hizmetlerinizle çözüm sunuyorsunuz?
Peyzaj kapsamında hizmet almak isteyen her müşteriye, üretim aşamasından bakım aşamasına kadar olan her noktada tam hizmet sunmaktayız. Buna birçok ünlü inşaat firmalarının marka projeleri olduğu kadar, kamusal park ve rekreasyon alanları, otoyol uygulamaları, orta ölçekli inşaat işleri ve daha küçük ölçekli özel tasarım çalışmaları da dahildir.
Çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz?
Şu an devam etmekte olan işlerimizden Kurtköy’ün marka projelerinden Lens İstanbul’da, 45 yıllık geçmişi ile bir marka olan Sinpaş’ın Finansşehir ve Bomonti Queen projelerinde, Halkalı’da Bulvar Atakent projesinde çalışmalarımız devam ediyor.
Sizin için önemli olan bir projede yaptığınız çalışmayı anlatır mısınız?
Hem bizim için hem de İstanbul için çok önemli bir proje olan Çamlıca Camii projesinden bahsedebiliriz. Son yılların en önemli ibadethane projeleri arasında yer alan Çamlıca Camii’nin peyzaj projesi firmamız tarafından yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük camii yapım projesi olan, İstanbul’un her yerinden görünen, 15 bin metrekarelik alan üzerine kurulu Çamlıca Camii’nin peyzaj çalışmalarını yaptık. Bugüne kadar 72 bin metrekare eğimli alan ve 7 bin metrekare terramech alanının bitki dikim işini tamamladık. Çamlıca Camii çevresinde yapılmış olan terramech uygulaması üzerine, bitki köklerinin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi, toprak içerisinde çürümemesi, uzun ömürlülüğü, güneş ışınları ve dış hava şartlarına dayanıklılığını dikkate alarak seçtiğimiz bir malzemeden saksılık imal edildi. 10 palyadan oluşan 30 m yüksekliğindeki alanda konseptli bir desen çalışması yaptık, projede ışıklı lale figürleri ile vav harfleri kullandık. Herdem yeşil bitki türleri kullanılarak dikimi tamamlanan kısımlarda, otomatik sulama suyu ile kontrollü bitki besini verilmesi ve ilaçlama için gerekli detaylar planlandı. Palyaların düz kısımlarında da çim uygulaması yapılmasına karar verildi. Her zaman söylediğimiz gibi zor detayları çözümleyen, hızlı ve ulaşılabilir firma konseptimiz ile bu projede de üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdik. Hava görüntülerinde de görüleceği üzere yapılan çalışmada tüm detaylar görülebiliyor. İlk etapta yapılması planlanan yeşil duvarların statik hesapları, uygulamada kullanılacak malzemenin detayı, projelendirilmesi, kararların verilip, onayların alınması, işe başlanması son derece hızlı gelişti, hem idarenin işe son derece hakim oluşu, hem de ekibimizin bu konudaki uzmanlığı işimizi kolaylaştırdı ve peyzaj alanı olarak kullanılması imkansız gibi görünen yerlerin göz alıcı bitkisel desenlere dönüşmesine sebep oldu.
Sektörünüzün yaşam alanlarına sağladığı fayda hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?
Teknoloji adı altında hayatımızı esir alan elektronik eşyaların, yüksek duvarların arasında hepimizin durup nefes almaya ihtiyacı oluyor. Bu noktada her metrekareye, hem fonksiyonel hem de görsel olarak değerlendirerek kaçış noktaları oluşturmaya çalışıyoruz.
2019 yılında hangi konulara odaklanacaksınız, planlarınız neler?
Her zaman olduğu gibi bu yıl da yine üretime yatırım yapmaya devam edeceğiz. Devam eden ihracat kapasitemizi artırma yolunda bir yıl geçirmeyi hedefliyoruz.