YEŞİL ATLASLA DOKUNMUŞ ŞEHİR: MALATYA

YEŞİL ATLASLA DOKUNMUŞ ŞEHİR: MALATYA

Daha fazla yeşil alan oluşturmak için çalışmalarını sürdüren Malatya Büyükşehir Belediyesi, uygulamalarıyla beğeni topluyor.

 

YEŞİL ALANLAR

Kişi başına düşen yeşil alan miktarı modern belediyeciliğin önemli göstergelerindendir. Bu amaçla Malatya Büyükşehir Belediyesi, Başkan Ahmet Çakır yönetiminde; henüz Büyükşehir statüsüne geçilmeden önceki son 5 yılda başlatılan çalışmalarla daha fazla yeşil alan oluşturularak, kent sakinleri ve ziyaretçilerinin hoşnut olacağı parklar, refüjler, meydanlar kurmakta. Şehrin kendinden kaynaklı stresli yaşamını; iyi tasarlanmış ve uygulanmış yeşil alanlar oluşturarak tolere etmeye çalışmakta. Hayata geçirilen çalışmalar kapsamında 12.050 metrekare yeşil alanda mevsimsel olarak yenilenen 2.506,159 adet mevsimlik canlı çiçek, 39.754 adet fidan dikimi, 14.034 adet çalı türü bitki ve 76.250 adet gül dikimi gerçekleştirildi.  302.708 metrekare alanda da çimlendirme çalışması yapıldı. Malatya türküsünde geçen ‘Malatyayı baştanbaşa çiçek bürümüş dizeleri yapılan bu çalışmalarla hayat buldu.

 

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Kent peyzajı ve sürdürülebilir yaşam şehri olma noktasında Malatya Belediyesi 2009dan bu güne büyükşehir statüsüne erişmede yaptığı çalışmalar, verdiği hizmetler ve hepsini tamamlayan, uygulanmaya yakın tarihte başlanan kent peyzajı ile önemli mesafeler kat ederek hak ettiği değeri aldı. Bu kapsamda bölge halkına hitap edecek 3 ayrı bölgede toplamda 15.509,80 metrekarelik alanda bölge parkları bunun yanı sıra, 677.438,17 metrekarelik alanda 107 adet mevcut parka ilave olarak 70.030,6 metrekarelik alanda 26 adet çocuk parkının yapımı tamamlandı. Yine belediye park yapımlarının dışında bölge ve mahalle sakinlerinin kullanımına sunulan çok amaçlı sosyal tesis ve semt konaklarının çevre düzenlemelerini yaparak yeşil alan düzenlemeleri ve peyzaj uygulamaları konusunda önemli adımlar atıldı.

 

ABDULLAH GÜL PARKI

Bu amaçla hayata geçirilen Abdullah Gül Parkında toplam 97.300,34 metrekare alanda 61.250,00 metrekare yeşil alan ve 36.050,34 metrekare sert zemin döşemesi ile değişik türleri içerisinde barındıran 93.000 adet bitki kullanıldı. Açık alan spor aletleri, engelli vatandaşlara yönelik açık alan spor aletleri, değişik model ve figürlerde oyun grupları, basketbol sahası, tenis kortu, mesire alanı, yürüyüş yolu, açık hava tiyatrosu, bisiklet parkuru gibi etkinleri içerisinde barındıran ve vatandaşın nefes aldığı parklardan biri olan Abdullah Gül Parkı, Malatyanın eski ismi olan ‘Aspuzu ve ‘Aspuzu Geceleri gibi Ramazan eğlenceleri organizasyonlarının cazibe merkezi durumunda.

 

ÇEVRE YOLU DÜZENLEMELERİ

Malatya jeopolitik konumu ile doğuyu batıya bağlayan geçiş bölgesinde, ova içerisinde yer alır. Bölge itibariyle karasal iklimin hakim olduğu fakat etrafının yüksek dağlarla çevrili olması, Malatyada karasal iklimin hakimiyetini asgari seviyeye indirir. Malatya; zengin su kaynakları, verimli toprak yapısı sebebiyle yeşilin hakim olduğu bir il konumundadır. Doğu ile batıyı birbirine bağlayan Malatyanın çevre yolunda ise her mevsim çiçek motifleriyle bezenmiş peyzaj çalışmalarını görmek mümkün olup, hizmetin ve peyzajın kaçınılmaz bir uygulama olduğunun göstergesindir.

 

ÇÖŞNÜK BÖLGE PARKI

Malatya Belediyesi tarafından 2012 yılında hizmete açılan Çöşnük Bölge Parkı, şehrin merkezinde Çöşnük Mahallesi sınırları içerisinde 4,663.3 metrekare alanda komşu mahallelere de hizmet veren bölge parkı konumundadır. İçerisinde çocuk oyun grupları, açık alan spor aletleri, cafeteryası, değişik havuz gösterisi bulunmaktadır.

 

İNÖNÜ BÖLGE PARKI

Çevre yolu üzerinde İnönü Mahallesi sınırları içerisinde 2012 yılında hizmete açılan 5,164.5 metrekare alanıyla içerisinde çok amaçlı sosyal tesis, açık alan spor aletlerinin olduğu İnönü Bölge Parkında dinlenme alanları ve piknik kamelyaları da bulunmaktadır.

 

ÖZALPER BÖLGE PARKI

Şehrin batısında Özalper Mahallesi sınırları içerisinde 2012 yılında 5,682.0 metrekare alanda hizmet veren park içerisinde; oyun grubu, açık alan spor aletleri, anfi açık hava tiyatrosu, çok amaçlı sosyal tesisi bulunmakta. Görsel olarak kale surları ile çevrili olan park dikkat çekici niteliktedir. Özalpler Bölge Parkı, tarih ve modern zamanın birlikte yaşandığı hissini veren bir parktır.

 

KERNEK ŞELALE PARKI

Malatyanın merkezinde türkülere konu olmuş Kernek (Dernek) Mahallesi sınırlarında 10,900 metrekare alanda yer alan ve içerisinde; su değirmeni, yel değirmeni, çocuk oyun alanı, havuzlar,  basketbol sahası, kafeteryası, amfi, seyir tepesi gibi sosyal aktivitelerin bulunduğu, park, yaz ve kış mevsimlerin, gece ve gündüz saatlerine bakılmaksızın yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor. Park geçen zaman içerisinde gerek projesi gerek kullanım alanlarının darlığı sebebiyle yeni bir tadilat projesi kapsamında vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir park haline dönüştürülmek için yeni bir projeyle, yıl içerisinde halkın hizmetine sunulacak.

 

PINARBAŞI-MİŞMİŞ PARK

Orduzu Pınarbaşı, Malatya merkezinde adı en çok bilinen mesire yeri arısında. Malatya-Elazığ karayolu üzerinde, merkeze 5 kilometre mesafede Bahçebaşı (Orduzu) semtindedir. Kaynak sularının önüne set çekilerek bir gölet oluşturulmuştur. Yamaçları çam ağaçlarıyla çevrili olan bu yer yaz aylarında şehir halkının vazgeçemediği dinlenme yeridir. Şehrin doğusunda yapay set gölü kıyısında maviyle yeşilin doğal güzelliğinin yakalandığı parkın sahip olduğu 115.141,05 metrekarelik alanda fuarlar, şenlikler ve çeşitli sosyal aktiviteler yapılıyor. Mişmiş Parkta çocuk oyun grupları, açık alan spor aletleri, Luna park ve kafeteryalar da bulunuyor. İsmini Malatyanın meşhur kayısısından alırken, Mişmiş: halk arasında kayısının diğer adıdır. Malatyalının hafta sonları, tatil günlerinde nefes aldığı, ailece dinlendiği, mangalını yakıp eğlenebildiği bir alandır.

 

TURGUT ÖZAL TABİAT PARKI

Mişmiş Parkın yanı başında, gölün diğer yakasına denk gelen alanda oluşturulan Turgut Özal Tabiat Parkının yapım çalışmaları da devam ediyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaklaşık 6 milyon TL harcama yaptığı ve sonrasında 17 Haziran 2013 tarihinde imzalanan protokolle Malatya Belediyesine devredilen park, 400 dönümlük alana sahip bulunuyor. Artık Büyükşehir statüsüyle birlikte dev parka önemli yatırımlar yapılmasının hedeflendiği çalışmalarla 8 milyon TLlik kaynağın harcanması planlanıyor. Ayrıca, alanda bulunan spor kompleksi, yüzme havuzu, çim saha ile toprak saha, profesyonel ve amatör takımların antrenman alanı olarak hizmet veriyor. Ek olarak, açık yüzme havuzu yaz aylarında yüzme müsabakalarına sahne olduğu gibi, halkın kullanımına da sunulmaktadır. Bölgeye hitap edecek bir mesire alanına dönüşmekte olan Turgut Özal Tabiat Parkı, eşsiz bir yürüyüş keyfi yapmanın imkanını da ziyaretçilerine sunar.

 

 

 

 

Malatya Metropolitan Municipality is trying to increase the amount of green space per people in city which is one of the most important indicators of a modern municipality. Municipal team is building parks, refuges and the squares that residential people and visitors will be pleased by creating more green space.

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler