BİNLERCE YAŞLI AĞAÇ BÜYÜKŞEHİR KORUMASI ALTINDA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan proje sayesinde İstanbul’un bir dönemine şahitlik etmiş olan ağaçlar koruma altına alınarak tedavi ve bakımları yapılacak.

 BİNLERCE YAŞLI AĞAÇ BÜYÜKŞEHİR KORUMASI ALTINDA

 

Proje hem kamu hem özel alanları kapsıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin başlatmış olduğu tarihi ağaçların tedavi ve bakımları kapsamındaki yenileme çalışmaları, anıt ağaçların korunmasına yönelik çalışma bilimsel çevrelerden ve vatandaşlardan tam destek alarak devam ediyor.  Proje kapsamında günümüze kadar ulaşabilen İstanbulun saray, köşk, park, mezarlık, özel mülkiyet ve kamu alanları ve köyler gibi kırsal alanlarda bulunan sayıları 8.000-10.000 civarında olduğu tahmin edilen "Anıt ve korunmaya değer ağaçlar ele alınarak bakımlarına başlandı. İstanbul genelindeki "Anıt ve Korunmaya Değer Ağaçlar" özelliği olan ağaçların, tespiti, konumsal bilgilerinin belirlenmesi, bilimsel ve tarihsel belgelerle "Tabiat Varlığı" tescilinin yapılması, ağaç yakın çevresi çevre düzenleme projelerinin hazırlanması, ağaç sağlığı ve devrilme riskinin belirlenmesi ile gelecek nesillere ulaştırmak üzere alınacak bakım tedbirlerinin raporlanması gibi çalışmaları kapsayan, bu kapsamlı projenin uygulaması, İBB Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından başlatıldı.

İlk eğitim toplantısı yapıldı

Projenin kapsamında çalışacak teknik personele, konuyla ilgili proje tanıtım ve eğitim toplantısı düzenlendi. Üç gün süren tanıtım ve eğitim toplantılarında, Anıt Ağaç konusunda uzman ve Proje Danışmanı olarak Prof. Dr. Ünal ASAN Anıt Ağaçlar, özellikler ve anıt ağaç ölçüm çalışmalarıyla ilgili arazi çalışmalarını yürütecek ekiplere bilgiler verildi. .Ayrıca, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyelerince ağaç sağlığı ve devrilme riski tespiti ve raporlanması için arazide çalışacak ekiplerin eğitimi ve verilerin değerlendirilmesi konularında ekiplere bilgiler verildi. Arazide yapılacak fotoğraf çekimlerinin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgilendirme çalışmaları ise şöyle oldu:

- Geçmişten geleceğe ulaşan ANITSAL AGAÇLARın tespitini yaparak, koruma önlemleriyle gelecek nesillere ulaştırılması,

- Bilimsel araştırma ve eğitim çalışmalarına katkı sağlamak,

- Ağaç restorasyonu budama ve bakım çalışmalarında değerlendirilerek, ağaç devrilme riskini en aza indirmek,

- Anıt ve korunmaya değer ağaçların yapılacak tespitler sonucunda Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarında tescil edilmesi,Peyzaj tasarım ve planlama çalışmalarında "Anıt ve Korunmaya Değer Ağaçların" korunmasını sağlamak,

- Ekoturizmde kullanmak için ilgili kesimlere rehber oluşturmak,

 

- Dijital ortamda Web tabanlı sorgulanabilir olması konu edilerek planlama, projeler, imar ve şehircilik birimleri ile park ve bahçeler birimlerinde altlık ve kaynak eser olarak kullanımının sağlanması planlanmaktadır.


Paylaş: 

Diğer Haberler