81 İli Kpasayan Peyzaj Rehberi Hazırlanıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şehirlerde yeşil alanların tasarımında yerel, iklime dayanıklı ve doğal bitki türlerinin kullanılmasını teşvik etmek amacıyla "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi"ni başlattı.

81 İli Kpasayan Peyzaj Rehberi Hazırlanıyor

 

Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, Türkiye'nin 81 ilindeki bitki örtüsü incelenerek iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alınıyor.

 

İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun Rehberi Tamamlandı

 

Projenin ilk aşamasında, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik bitki rehberleri hazırlandı. Kalan beş coğrafi bölgeye yönelik rehberlerin ise yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. İlk etapta belediyelere sunulacak olan rehber, kentlerde egzotik bitkiler yerine, bölgenin iklim yapısına uygun bitkilerin tercih edilmesini sağlayacak.

 

Bakan Kurum: "Çok Detaylı Bir Çalışma"

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, proje hakkında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Çok detaylı bir çalışmayla 81 ilimizin bitki rehberini hazırlıyoruz. Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Böylece Türkiye'nin doğal bitki örtüsüne uygun şekilde yeşillendirilmesi için önemli bir adım atmış olacağız" ifadelerini kullandı.

 

Egzotik Bitkiler Yerine Doğal Türler Teşvik Edilecek

 

Rehberin tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye'nin sahip olduğu 12 binin üzerinde bitki taksonu ve 3 binden fazla endemik bitki türü doğrultusunda, kent peyzajı uygulamalarında iklime uyumlu bitki türlerinin kullanılması sağlanacak. Böylece, şehirlerin iklim yapısına uymayan ve bakım maliyetlerini artıran egzotik bitki türleri yerine, doğal türlerin kullanılması teşvik edilecek. Bu sayede sürdürülebilir peyzaj uygulamalarına yönelik önemli bir adım atılmış olacak.

 

Kentsel Peyzaja Yönelik Yöresel Standartlar Belirleniyor

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, proje hakkında yaptığı açıklamada, doğal bitkilerin kentsel peyzajda nasıl kullanılabileceğine dair kapsamlı bir rehber sunulduğunu belirtti. Yenigün, "Şehirlerimizde gerçekleştirilen peyzaj uygulamalarının sürdürülebilir olması ve kullanılan bitkilerin uzun ömürlü olmasını önemsiyoruz. Bu rehber sayesinde kent peyzajında bölgeye uyumlu, su tüketimi düşük, kurakçıl ve dayanıklı bitkiler tercih edilecek" dedi. Ayrıca, rehberin son bölümüne eklenen kare kod aracılığıyla, belirli bir bölgede kullanılabilecek bitki türlerine erişim sağlanabileceği ifade edildi.

 

Projenin tamamlanmasıyla birlikte, kent peyzajlarında doğal bitki türlerine yönelerek hem çevresel sürdürülebilirlik sağlanacak hem de şehirlerin doğal ekosistemlerine uygun yeşillendirme çalışmaları desteklenmiş olacak.

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler