Türkiye'nin Döngüsel Ekonomi Yol Haritası Açıklandı

Ankara’da gerçekleştirilen etkinlikte Türkiye'nin "Ulusal Döngüsel Ekonomi Stratejisi ve Eylem Planı" kamuoyuna duyuruldu.

Türkiye'nin Döngüsel Ekonomi Yol Haritası Açıklandı

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın da katıldığı etkinlikte, bu planın Türkiye'nin sürdürülebilirlik hedefleri açısından kritik bir rol oynayacağı vurgulandı. Varank, döngüsel ekonomi modelinin yalnızca kaynak yönetimini desteklemekle kalmayıp aynı zamanda yenilikçi iş modelleri ile istihdam fırsatları sunduğunu ifade etti.

 

Türkiye'nin doğrusal ekonomiden döngüsel ekonomiye geçişini desteklemek amacıyla yürütülen Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek Projesi (DEEP) kapsamında dört teknik çalışma ziyareti gerçekleştirilirken, 15 değerlendirme raporu hazırlandı. 2 binden fazla kişinin katılımıyla düzenlenen eğitimler ve çalıştaylarla Ulusal Döngüsel Ekonomi Stratejisi ve Eylem Planı oluşturuldu. Etkinliğin kapanış töreninde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Thomas Hans Ossowski ve Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan yer aldı.

 

Sıfır Atık, Türkiye'nin Sürdürülebilirlik Çabalarının Öncüsü

 

Etkinlikte konuşan Fatma Varank, Türkiye'nin çevresel sürdürülebilirlik konusundaki çabalarına da değinerek, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'nin bu sürecin en somut örneklerinden biri olduğunu belirtti. DEEP Projesi kapsamında hazırlanan strateji ve eylem planının Türkiye'nin sıfır emisyon hedeflerine ulaşmasına önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Varank, bu dönüşümün tüm paydaşların iş birliğiyle gerçekleşeceğini dile getirdi.

 

AB Yetkilisinden Türkiye'ye Destek Mesajı

 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Thomas Hans Ossowski, Türkiye'nin çevresel standartlar konusunda büyük ilerleme kaydettiğini belirtti. İklim değişikliğinin çağımızın en büyük zorluklarından biri olduğuna dikkat çeken Ossowski, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin bu dönüşüm sürecinde yakın iş birliği içinde olmasının önemine değindi. Ossowski, Türkiye'nin yürüttüğü projelerle karbon ayak izini azaltarak çevresel sürdürülebilirliği artırma konusunda somut kazanımlar elde edeceğine inandığını belirtti.

 

Strateji ve Eylem Planında 52 Eylem Belirlendi

 

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan ise plan kapsamında döngüsellik potansiyeli yüksek olan ambalaj, batarya ve araçlar, elektrik-elektronik, gıda ve biyokütle, inşaat ve binalar, plastik ve tekstil sektörlerinde detaylı etki analizleri yapıldığını aktardı. Bu çalışmaların sonucunda 6 stratejik hedef, 22 amaç ve toplam 52 eylemin belirlendiğini açıklayan Turan, eylemlerden 27'sinin mevzuat geliştirme, 25'inin ise altyapı, finansman ve kurumsal yapıyı kapsayan uygulama tedbirlerini içerdiğini belirtti.

 

Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda önemli bir adım olarak değerlendirilen Ulusal Döngüsel Ekonomi Stratejisi ve Eylem Planı'nın, önümüzdeki yıllarda çevresel ve ekonomik dönüşüme katkı sağlaması bekleniyor.

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler