ORMAN HAFTASI ETKİNLİKLERİ BAŞKENTTE BAŞLADI

ORMAN HAFTASI ETKİNLİKLERİ BAŞKENTTE BAŞLADI

​Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmediğini görenAvrupa Tarım Federasyonu (CEA); 21 Mart gününü Kuzey yarım küresinde ilkbaharın, Güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etmiş ve Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) kanalı ile bunun bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de 21 Martı Ormancılık Günü, içinde bulunduğu haftayıda ormancılık haftası olarak kutlanmaktadır. Amacı ise; ormanların korunması, geliştirilmesi ve iyi bir şekilde işletilmesinin önemi ile çok yönlü faydaların, çeşitli yayın organları aracılığı ile halka duyurulması ve bu yöndeki ilgisinin arttırılması şeklinde özetlenebilir.

Orman; hayvanların barındığı, çeşitli bitkilerin bulunduğu sık ağaç topluluklarıdır. Ormanda ağaçlar, ağaççıklar, mantarlar, otlar, yüzlerce, binlerce bitki bir arada bulunur. Çam, sedir, köknar, ladin, ardıç, meşe, dişbudak, kayın, gürgen belli başlı orman ağaçlarıdır.

Ağaçlar ya kendiliğinden yetişir, ya da biz ormancıların ormana diktiğimiz fidanlardan veya ektiğimiz tohumlardan oluşur. Ankarada Çubuk Ovasında Timurun fillerini sakladığı ormanlar bulunmaktaydı, gösterge türlerden de anlaşılmaktadır ki Başkentimizin büyük bir bölümü ormanlarla kaplıydı. Biz insanların bilgisizlikleri nedeniyle yok edilen ormanların yerini bozkırlar, çoraklaşan topraklar aldı. 

İnsanlar her zaman ağaca ve ağaçtan yapılan çeşitli araç ve gereçlere gereksinme duymuşlardır. Ormanlar, ağaçlar, toprağın nemli kalmasını sağlar. Toprak kaymasını (erozyonu) önler, selleri durdurur. Ormanlar yörenin iklimini etkiler, yağmur yağmasını sağlar. Yüksek sıcakları, şiddetli soğukları önler. Ormanlar aynı zamanda yaban hayvanlarının barınağıdır. Ormanlar bir ülkenin doğal güzellik ve zenginlik kaynağıdır. Öte yandan kullandığımız araç ve gereçlerin çoğu ağaçlardan yapılır. Evimiz, önümüzdeki masa, oturduğumuz sandalye, elimizdeki kalem, defterimiz, yaktığımız odun hep ağaç ürünleridir. Ayrıca ağaçlar endüstrinin birçok kollarında, boya sanayiinde, ilaç yapımında kullanılır.

Ormanın faydalarını Başkentlilerimize anlatabilmek için Ankamall ve Cepa Alışveriş Merkezlerine Ankara Orman Bölge Müdürlüğü tarafından stantlar kurulmuştur. Stantlarda ormanın faydalarını anlatan etkinlikler düzenlenmiştir. Etkinlikler kapsamında orman sevgisine vurgu yapmak ve bu hususta mevcut duyarlılığı artırmak için fotoğraf sergisi ve çocuk tiyatrosu ekipleri yer almıştır. Ayrıca stantlarda vatandaşlarımıza ücretsiz fidan dağıtılmıştır. 

Etkinler ile başta geleceğimiz olan çocuklar ve gençlere olmak üzere bütün Ankaralı hemşerilerimize bize bu kadar yarar sağlayan, ülke ekonomisinde önemli yeri olan ormanları korumamız gerektiğini, ağaç dikip, yeni ormanlar yetiştirilmesine yardımcı olmamız gerektiğini vurgulanmıştır. Ayrıca ormanlara en büyük zararın biz insanlar tarafından geldiği üzerinde durulmuştur. Ateşin söndürülmeden bırakılması, sigaranın söndürülmeden atılması, koskoca bir orman alanının yanıp kül olmasına neden olacağı ve yanan ormanın yerine yenisinin yetiştirilmesine bir insanın ömrünün yetmeyeceği çocuklara anlatılmıştır.

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler