Türkiyede mesleğin duayenlerinden, kaktüs üreticilerinin önde gelen ismi Ünal Vural, kaktüslerde de bir moda olduğunu, zaman zaman çeşitli türlere yönelik tüketicinin ilgisinin arttığını söylüyor. Zaman zaman aşıl ilginin fazlalaştığını, bazen ise bu ilginin lilops, yaşayan kayalara döndüğünü söylüyor.
Ünal Süs Bitkileri Fidanlığı & Peyzaj kurucusu Ünal Vuralı İzmir Urlada bulunan Ünal Kaktüsün 2 bin metrekarelik kaktüs serasında ziyaret ettik. Ünal Kaktüste bir Garden Center çalışması yürüttüklerini söyleyen Ünal Vural, sorularımızı yanıtladı.
- Firma olarak çalışmalarınız nasıl gidiyor?
Belli bitkilerde üretimimiz var. Özellikle kaktüs ana üretimimiz. Onun dışında peyzaj çalışmaları da yaptığımız için onun için de üretim yapıyoruz. Merkezi bir yerde bulunduğumuz için perakende satışlarımız da yüksek.
- Satışlarınızda perakendenin oranı ne kadar?
Yüzde 50iyi geçiyor. Toptan satışlarımız da var.
Bu sektörde perakende inişli çıkışlı seyrediyor. İklimle alakalı doğru orantılı gider satışlarımız. Biz tabi konum olarak uygun, gayet akış olan bir yerdeyiz. Gayet iyi gidiyoruz, çoğu kişi buraya bilerek geliyor.
- Satışlarınızda interneti, sosyal medyayı kullanıyor musunuz?
Bir ara internet üzerinden satış yaptık. Ama devamını sağlayamadık. Biz o konuda çok başarılıyız ama kargo şirketleri başarısız. İnternet satışımız çok iyi idi ama kargo şirketlerinin oluşturduğu sorunlardan dolayı son verdik.
Facebookta iyi bir sitemiz var.
- Geçtiğimiz 10 yılı nasıl değerlendirirsiniz?
10 yıldan bu yana hep gelişerek geldik. Perakende oldukça gelişti. Toptancılığı azalttık. Seri mallar üretiyorduk, sonra seri malları da azalttık. Perakendeciliğe daha fazla önem vermeye başladık.
10 senedir hep ilerleyerek geldi ama bu seneden itibaren o kadar ileri gidileceğini sanmıyorum.
- Neden?
Çünkü bizim işimiz iki şeye bağlı; inşaat ve turizm. İnşaat ve turizm iyi giderse bizim işimiz de iyi gider. İnşaat bu sene durakladı, turizmde de büyük kriz var. İnşaattan ve turizmden beklediğimizi bulamadık.
Dışarıda tanzim işleri yapıyoruz, yaptığımız işin parasını almak bile büyük sorun olmaya başladı. Bir de peyzaj işinin peşinde koşan çok firma olmaya başladı. Bir projeye 30 kişi teklif veriyor.
Perakendeye gelince aynı seviyesini korur bence ama çok da artacağı kanaatinde değilim. Yine de geriye doğru da gitmez. Bu seviyesini korur.
- Sektör belli bir seviyeye mi geldi?
Belli bir seviyeye gelmedi aslında.
Bunun daha ilerisine gitmemiz lazım. Duraklama dönemindeyiz. Gerçi Türkiyede duraklamalar hep olur, sonra yine düzelir işler.
- Perakende satışların gelişmesi ile diğer satışlar arasında marketing anlamında bir yarış söz konusu olur mu?
Bunların birbiriyle çok fazla alakası olduğunu sanmıyorum. Geliştiği zaman ikisi de gelişiyor. Toptan da gelişiyor perakende de...
- Muhtemel bir rekabette firmanız bu yarışın neresinde yer alır?
Biz hep işin en önünde olduk. Önünde olmaya devam ediyoruz. Şimdiye kadar hep iyi gittik.
- Rekabet var diyebilir miyiz?
Perakende satışta rekabet yok. Çünkü büyük bir pazar değiliz.
- Süs bitkiciliği sektöründe perakende satış diliminin toptan, ihale veya doğrudan temin satışları üzerindeki yükü hafifletmesi bekleniyor mu?
Biz eskiden ihalelere girer, belediyelerden iş alırdık. Büyük ihaleler aldık, büyük işler yaptık. Ama son samanlarda bunu biraz gerilettik. Biz de çareyi perakende satışlara ağırlık vermekte bulduk.
Özellikle kaktüsün ihracatı mümkün. İranlılar, Iraklılar, Kıbrıslılar geliyor ama parça pürçek mal alıyorlar. Öyle düzenler kurup büyük miktarlarda onlara satış da mümkün ama gelişmişlik meselesi. Yeni yeni geldik o gelişmişliğe.
- Yan materyal satışları ne durumda?
Yan materyal de önemli tabi. Bizim gibi işletmelerde sadece bitki değil, bitki kadar yan kan materyal de satılıyor. Saksısı, toprağı, ilacı, biblosu şusu busu müthiş bir yan materyal satışı oluyor. Yüzde 50i 50, o derece...
Founder of Ünal Ornamental Plants Co., Mr Ünal Vural mentioned that retail sector came quite developed for last 10 years. ‘But I dont think so many movements till this year because our business depends on construction and tourism. He said.