PEYZAJ MİMARLARI KENTLERE GİRMELİ

KTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Acar, peyzaj mimarlarının kentlerde kendilerini göstermeleri gerektiğini söyleyerek, “Bizim kente çok fazla girmemiz gerekiyor” dedi.

PEYZAJ MİMARLARI KENTLERE GİRMELİ

 

Plant Dergisinin organize ettiği ‘Peyzaj ve Süs Bitkileri Plant Konferans - Plant Dergisi Sektörel Değerlendirmeler 2015-2016 yaz dönemi programları Karadeniz Teknik Üniversitesi ile başladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünde gerçekleştirilen Plant Konferansa konuşmacı olarak KTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Acar, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yeşil Alanlar Daire Başkanı Fatih Erol, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon İl Temsilcisi Hamza Ertunga, Pektaş Fidancılık Firma Sahibi Mehmet Ali Pektaş katıldı. Bölüm öğrencileri ve davetlilerin büyük ilgi gösterdikleri konferansın moderatörlüğünü ise Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi Remza Adıyaman yaptı. Konuşmacıların sektör ve peyzaj mimarlığı eğitimi üzerine yaptıkları konuşmalarla akan konferans daha sonra öğrencilerin konuşmacılara yönelttikleri sorularla son buldu.

 

 

PEYZAJ MİMARININ TARZI

 

Konferansta ilk olarak söz alan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yeşil Alanlar Daire Başkanı Fatih Erol, peyzajı mimarlığına daha çok çevre düzenleme sanatı olarak gördüklerini söyledi. Fakülteden yeni mezun olan peyzaj mimarlarının 2 hususla karşılaştıklarına şahit olduğunu söyleyen Erol, bunlardan birisinin peyzaj mimarlarından boş bir alanda uygulama yapılmasının istenmesi ve bir diğerinin de içerisinde ağaçlar ve binaların bulunduğu bir arazide çalışılmasının istenmesi. Erol, bu iki maddeyle ilgili olarak şunları aktardı: "Birincisi boş bir alanda peyzaj mimarından bir çalışma yapması isteniyor. Bu bir peyzaj mimarına kolay geliyor; çünkü burada kendi sanatını dilediği gibi icra edebiliyor. Ama ikinci kısımda, yani kısıtlı alanda faktörlere bakmak kaydıyla çalışılması gerekiyor. Peyzaj mimarı çalışmasında ‘benim tarzım budur diyebileceği çalışmalar yapabilmelidir."

 

 

BERABER İLERLİYORUZ

 

Peyzaj Mimarları Odası Trabzon İl Temsilcisi Hamza Ertunga; "Planlamayla projeyi ayırmayı iyi bilelim. Fidanlama üst, biz önce fidanlama alanı oluşturacağız. Daha sonra alt ölçmeye doğru projelendirme oluşturacağız. Araştırmamız gerekiyor; bu alan, bu şehir neyi hedefliyor? Üst planlamadan gelmemiz gerekiyor. Bir proje aldınız, buraya sadece oturma meydana, ağaç diktik değil... Öbür taraftan bakarsak daha başarılı oluruz. En önemlisi de fidanlama, bunu bilmeniz gerekiyor ve bu konuda çalışmanız gerekiyor. Bugün artık çeşitlilik var. Bir proje yaptığınız zaman üreticilerimiz var üretiyorlar ve projemizi anlayarak yerinde tasdik ediyorlar. Hep beraber çalışıyoruz, hiç kimse bu sektörde tek başına ilerlemiyor, hep birlikte ilerliyoruz. Ve birlikte ilerlerken projemizde şunlara dikkat edeceğiz; projemizde kendi malzememiz üzerinden gitmemiz gerekiyor. Biz projelendirdikten sonra projemize göre sektörde uygun malzeme bulamazsınız, uygun renk bulamazsınız. Önce malzemeyi tanıyacaksınız. Sert mi, plastik mi hepsini tanımanız gerekiyor. Ne yapacağız, elimizde ne var... Bir bitkilendirme, iki fidanlıkta ne var? Fidanlıkta yoksa hangi bitkiden ulaşacağız. Bitkiyi aldıktan sonra çizmeye başlamamız gerekiyor. Üst projemizde oturma parklarını mı planlayacağız, çimlik mi planlayacağız. Siz çimin nasıl üretildiğini bilmiyorsanız, ülkemizde ne çiçek var bilmiyorsanız gereksiz yere projelerde uçmayın."

 

 

BİTKİYİ TANIMAK ÖNEMLİ

 

Pektaş Fidancılık Firma Sahibi Mehmet Ali Pektaş; "2008 yılında şirketleşerek sektöre giriş yaptık. Bünyemizde 3 peyzaj mimarı, bir orman mühendisi, bir ziraat mühendisi olmak üzere toplam 35 kişilik bir kadroyla bu işi sürdürmekteyiz. Bitkiyle ilgili, süs bitkileriyle ilgili şunu söyleyebilirim; örneğin çınar ağacı ne kadar sap yapar, ne kadar alan kaplar bunları iyi bilmek gerekiyor. Anaform vermek önemli... Bir şeyler üretmek, üretici olmak çok önemli değil, köklendirmek veya aşı yoluyla yapmak sektöre 10-16 yıldır üretim yapmak önemli. Bitkiye tohum vermek, bitkiye fidan atmak bunların bu şekilde değerini buldum."

 

KENTLERE GİRMEMİZ GEREKİYOR

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Acar ise konuşmasında peyzaj mimarlarının kentler için önemine değindi. Ülkemizde kentlerin gelişmeye başladığını ve bu gelişimde peyzaj mimarlarının önemli rol oynamaları gerektiğini kaydeden Acar, kentsel dönüşümlere dikkat çekti. Acar, öğrencilere yönelik şunları ifade etti: "Hem doğal alanlar hem de kentlerde gerçekten kentlerimiz iyi değil. Kentin kent olabilmesi için yeni ufuklar açılmaya başlandı. Kentler artık bütün mesleklerin bir aynası haline geldi. Peyzaj mimarlarının da kentlerde kendini göstermesi lazım. Ve en önemlisi, bizim kente çok fazla girmemiz gerekiyor. Kentlerde devinimsel olarak çok fazla faktör var. Beklentiler çok fazla kentlerde bir şeyler yapabilmek hakikatten bilgi birikimle ve yetenekle olabilir."

 

 

 

Plant Conferences organized by Plant Magazine on the theme of Landscape and Ornamental Plants - industrial reviews of the summer program for 2015-2016 began with the Karadeniz Technical University.


Paylaş: 

Diğer Haberler