Plant Konferansın bir durağı da Adana oldu. Çukurova Üniversitesinde gerçekleşen ‘Peyzaj ve Süs Bitkileri Plant Konferans - Plant Dergisi Sektörel Değerlendirmeler buluşması üniversite öğrencileri ile sektör aktörlerini bir araya getirdi. Konferansa katılan Peyzaj Mimarlığı bölümü öğrencileri konuşmacılara sektörle ilgili merak ettikleri soruları yöneltme imkanı buldu. Adana Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Balcalı Kampüsündeki konferansa öğrenciler, akademisyenler ve sektörün değerli temsilcileri katıldı. Verimli bir bilgi aktarımı olarak geçen konferans sayesinde bölüm öğrencileri Türkiyede sektörün durumu ve geleceğiyle ilgili önemli çıkarımlar elde ettiler. Moderatörlüğünü Plant Dergisinden H. Remzi Adıyamanın yaptığı konferansa Mersin İli Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Okan Mehmet Takan, Mersin Belediyesi Park Bahçeler Şube Müdürü Ali Zeka ve Yenice Seracılık Firma Sahibi Yakup Güncüoğlu konuşmacı olarak katıldı.
PLANT DERGİSİ
Konferansın açılış konuşmasını yapan Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Adıyaman, Plant Dergisi olarak üniversitelerde sürdürdükleri konferanslarla öğrencilerin mezun olduktan sonra nasıl bir sektörle karşılaşacaklarını görebilmeleri için düzenlediklerini söyledi. Bunun için de üniversite kampüslerinde öğrenciler ile sektör temsilcilerini bir araya getirdiklerini söyledi. Öğrencilere Plant Dergisi hakkında da bilgiler veren Adıyaman, "Biz sektörün medya ayağını oluşturuyoruz. Ama bu sadece bir dergiyle olmuyor. Sadece dergi sektöre yeterli olmuyor. Plant Dergisi ile bağlantılı plantdergisi.com haber sitesi sektörün nabzını tutuyor. Ayrıca sosyal medyayı da aktif bir şekilde kullanıyoruz. Bunun dışında PlantBooks Yayınevi ile sektöre yayıncılık adına da hizmet vermeye başladık" dedi.
KÜMELENME MODELİ
Mersin İli Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Okan Mehmet Takan, Mersinde üretici birliği kurduklarını ve birlik çatısı altında üreticilerle birlikte yurt dışına teknik gezilere gittiklerini söyledi. İtalya gezisini öğrencilerle paylaşan Takan, şunları ifade etti: "Birlik olarak 10 günlük bir İtalya gezisi gerçekleştirdik. Bizim vizyonumuzu ve bakış açımızı değiştiren bir 10 gün oldu bu. Mantova, Pistoia, Sicilya bölgelerinde fidanlık ziyaretleri yaptık. Üreticiler ve kooperatif ziyaretleri gerçekleştirdik, fikir alış verişinde bulunduk. İtalyada gördüğümüz kümelenme modelinin çok iyi uygulandığıdır. Yani birlikler sağlanmış, bütün hammadde alımlarından hammadde satımına kadar sektör bu birlikler üzerinden işler dönüyor. Biz de gerek İtalya ve gerek ise Almanya, Hollanda gibi ülkeler yaptığımız teknik geziler ile Çin dahil gittiğimiz birçok ülkedeki fuarlardan edindiğimiz tecrübe ve gördüklerimizi uygulamak adına 2 ay önce resmi olarak Mersin İli Süs Bitkileri Üreticileri Birliğini kurduk. Bu birliği memleketimiz için çok ciddi bir avantaj olarak görüyoruz. Tabii bizler bu işin emekçileriyiz. İnşallah önümüzdeki süreçte bu görevleri sizler alacaksınız."
PEYZAJ MİMARI ALANDA OLMALI
Sektörde bölgenin önemli firmalarından birisi olan Yenice Seracılık Firma Sahibi Yakup Güncüoğlu ise konuşmasında önemli hususlara temas etti. Kendisinin peyzaj mimarlığı mesleğini ciddi anlamda önemsediğini söyleyen Güncüoğlu, peyzaj mimarlığını neden önemsediğine ise şöyle açıklık getirdi: "Ben bilgisayar mühendisiyim. Yıllarca özel sektörde dört duvar arasında kapalı mekanlarda çalıştım. Peyzajda ise en önemlisi doğayla iç içisiniz. Yaptığınız işin sonunda manevi bir haz, bir doygunluk yaşıyorsunuz. Peyzaj mimarlığı mesleği çok önemli, sizlerin bizlere yön vermesi gerekecek. Sadece üretici olarak değil, artık peyzaj mimarı altında uygulama alanı olarak baktığımızda da çok ciddi sektörler var. Bu alt sektörlerin hepsine yön verecek olanlar sizlersiniz. Mesleğiniz çok önemli değerini bilmeniz lazım. Ekonomik olarak da inanın birçok meslekten bir adım öndesiniz. Sadece insanlara yapabileceğinizi sunun ve yapın!"
Güncüoğlu, konuşmasının devamında üreticilerin hala bilinçsiz olduklarından bahsetti; "Üretici olarak biz hala bilinçsiziz. Bölgemizin en büyük eksikliği bir cazibe merkezi bulunmadığından dolayı ne üreteceğimize tam olarak hakim olamıyoruz. Kendi bildiklerimize göre üretim yapıyoruz. Artık peyzaj mimarlarının alanda olması lazım. Odanın gayretiyle peyzaj mimarlarının geliştirilmesi şart. Kurumların bunu talep edebilmesi için de sizlerin gayreti çok önemli. Sizlerin talepleri sonucunda ihtiyaçlarınızı giderebilmemiz çok önemli bir görev olacaktır.
BİTKİ BİLİNMELİ
Mersin Belediyesi Park Bahçeler Şube Müdürü Ali Zeka ise konuşmasında bitki tanımanın önemine değindi. Zeka, ayrıca genç peyzaj mimarlarına iş dünyasına girdikleri zaman 8-5 çalışmadan ziyade daha fazla mesai harcamaya hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Zeka, "Peyzaj mimarının bitkiyi tanıması en önemlisi. Bir peyzaj mimarı bitkileri tanımalı. Size hemen şu hususu da söyleyeyim. Bizi, belediyede çalışanları sabah 8, akşam 5 çalışıyorlar sanan çok arkadaşınız oluyor. Özellikle yeni mezun olacak olanlara söyleyeyim. Bazen cumartesi - pazar geliyoruz akşamları 7 - 8e kadar kaldığımız da oluyor. Çalışmanın, uygulamanın durumuna göre değişiyor bu" dedi.
Plant Conferences organized in Adana Çukurova University and Chairman of Mersin Ornamental Plant Producer Association Mr. Okan Mehmet Takan, Head of Mersin Municipality Parks and Gardens Dept. Mr. Ali Zeka and owner of Yenice Greenhouse Co, Mr. Yakup Göncüoğlu participated as speaker. The conference was moderated by Remzi Adıyaman.