İNGİLİZCEYE ÖNEM VERMELİSİNİZ

Ankara Üniversitesi’nde gerçekleşen Plant Konferansta konuşan Çamlıkaya Çiçekçilik İşletme Müdürü Hasan Öztürk, peyzaj mimarlığı bölüm öğrencilerine önemli tavsiyelerde bulundu. Öztürk, teknik dil bilinmelidir, İngilizceye çok önem vermelisiniz diye

İNGİLİZCEYE ÖNEM VERMELİSİNİZ

 

Ankara Üniversitesi Peyzaj ve Süs Bitkileri Plant Konferans - Plant Dergisi Sektörel Değerlendirmelere ev sahipliği yaptı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde gerçekleşen Plant Konferans Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünde okuyan öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. Plant Konferans sadece Peyzaj Mimarlığı Bölümündeki öğrenci ve akademisyenleri değil Ziraat Fakültesindeki diğer bölüm öğrencileri ve hocaların da ilgisini çekti. Çamlıkaya Çiçekçilik İşletme Müdürü Hasan Öztürk, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Yılmaz Aktaş ile Aksa Park Kent Mobilyaları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bayraktarın konuşmaları katılımcılar tarafından dikkatle dinlendi. Konferansın moderatörlüğünü Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Adıyaman yaptı.

 

 

TEKNİK DİL BİLMELİSİNİZ

 

Çamlıkaya Çiçekçilik İşletme Müdürü Hasan Öztürk, öğrencilere bilgi birikimini aktardı. Sektörü yakından tanıyan Hasan Öztürkün konuşması öğrenciler ve davetliler tarafından dikkatle takip edildi. Sektörün üniversitelerle diyaloglarının eksik olduğunu vurgulayan Öztürk, Çamlıkaya Çiçekçilikin 30 yıllık bir maziye sahip olduğunu üniversiteler ile sadece stajyet babında iletişimleri bulunduğunu söyledi. Sektör ile üniversitelerin yakın ilişki içerisinde olması gerektiğini ileri süren Öztürk, öğrencilere şunu söyledi: "Bizim üniversitelerle diyalogumuz yok. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi en eski fakültelerden bir tanesi. Ancak fakülte üretim bölgelerine çok uzak. Üreticilere çok uzak. Bu kadar hoca, bu kadar öğrenci var ama üretime çok uzaklar üretime destek veremiyorlar, vermiyorlar. Bizim Karşıyakada 28 senelik bir mazimiz var. Buna rağmen çok az kişiyle muhatap olabildik." Literatür İngilizcesinin önemine değinen Öztürk, literatürleri takip edemiyorsunuz, internette önünüze bir sürü şey çıkıyor anlayamıyorsunuz. "Teknik dil bilmeniz lazım. Dünya globalleşiyor, diyoruz. Herkes her yere gidiyor; fuarlara gidiyorsunuz, firmalar geliyor konuşmayı da beceremiyorsunuz kendinizi ezik hissediyorsunuz. İngilizceye çok önem vermeniz lazım" diye konuştu.

 

 

MÜMKÜN OLDUKÇA GEZİN

 

Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Yılmaz Aktaş; "Her şeyden önce sosyal olmamız lazım. Çünkü bizim mesleğimiz insanla ilgili, karşımızda her zaman en az bir insan vardır. Oturduğumuz yerden bir şeyler yapıp, örneğin oturduğumuz yerden ekmek üretip toptan veremediğimize göre, karşımızda insan olduğu sürece de sosyallik önemlidir. Sosyallik birinci derecede önemli. Yabancı dil çok önemli; çünkü dünya artık çok küçük. En küçük bir şey olduğunda yabancı kaynakları taramanız lazım veya yenilikleri takip etmeniz lazım. Mümkün oldukça gezmek lazım, çünkü dünyanın dört bir yanında görebileceğiniz tasarımlar olabilir. Bunları görmeniz lazım, bu yeni tasarımları bilmek önemli; mesleğiniz için kendinizi ileriye götürebilmeniz için önemli" diye konuştu. Öğrencilere mezun olduktan sonra Peyzaj Mimarları Odasına üye olmaları gerektiği tavsiyesinde bulunan Aktaş, "Odalara destek olmanız lazım. Meslek odalarının sayısı arttıkça mesleğimiz daha güçlü oluyor. Güç de maalesef kalabalık sayıyla oluyor" dedi.

 

 

BİR ALAN ÜZERİNDE UZMANLAŞIN

 

Aksa Park Kent Mobilyaları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bayraktar ise şunları paylaştı; "Bir konuda uzmanlaşmanız lazım. Bu meslekte ‘her şeyi yaparım diyen arkadaşları görüyorum ve maalesef hiçbir şey yapamadıklarını gözlemliyorum. Üçüncü, dördüncü sınıfa gelmiş arkadaşlarımızın artık kariyer hedeflerini netleştirmiş, hangi alan üzerinde uzmanlaşacaklarını biliyor olmaları lazım." Türkiyedeki kent mobilyaları sektöründen de bahseden Bayraktar, "Türkiyede sektör şöyle çalışırdı arkadaşlar; ahşapçı ustabaşına bir resim gösterirsiniz o bunu yapar, ya da demirciye bir resim gösterirsiniz o bunu yapar. Sektör bunların elinde. Firma veya firmacık diyebileceğimiz kuruluşlar vardı, onlar da inanılmaz rakamlara belediyelerle çalışıyorlardı. Böyle bir pazar oluşma aşamasındaydı. Türkiyede bu anlamda bakir bir pazar vardı. Bizim en büyük avantajımız peyzaj mimarlığından geliyor almamızdı. Bu mesleği çalışacak olanların da kesinlikle peyzaj mimarı olması lazım. Bugüne kadarki maceramızın ana sermayesi de bu oldu" diye konuştu.

 

 

CEO of Camlıkaya Floriculture Co., Mr Hasan Öztürk gave important recommendations to landscape architecture students. He advice students to know about terminology of the profession and ‘you should consider to know English. He said.  

 


Paylaş: 

Diğer Haberler