SAKSIDAKİ TEHLİKE

Aydın Dinçaslan, bilinçsiz kullanımdan dolayı her yıl ortalama 500 bin metreküp toprağın yer değiştirdiğini ve buna çare bulunması gerektiğini söyledi.

SAKSIDAKİ TEHLİKE

Talya Fidancılık Genel Müdürü Aydın Dinçaslan, üretimde toprak kullanılarak ortaya çıkan tehlikeye dikkat çekiyor. Bitki üretimleri ile yurtiçi ve yurtdışına toprak taşındığını vurgulayan Dinçaslan, bunun tehlikeli bir durum olduğunu kaydediyor. Dinçaslan, "240 milyon yılda oluşan Ödemiş Havzasındaki alüvyonlu toprakların 500 bin metreküpü her yıl Avrupaya, Türki Cumhuriyetlerine gidiyor. Bunun hesabını torunlarımıza, gelecek nesillere veremeyiz" diyerek topraklı ürün sevkiyatındaki toprak kaybının önlenmesi gerektiğini söyledi.

 

TOPRAK SATILIYOR!

Dinçalan, şunları kaydetti: "Burada çiçekçilik ve fidancılık yapıldığı için bu işlerin çok para getirdiğini sanıyorlar. Patates yapanlar, ürün para etmeyince tarlasının kenarına süs bitkisi yapıyor. Fide kökleniyor. Fideler köklendikten sonra alıyorlar ellerine poşetleri, tarladan kazdıkları toprağı da o poşetin içine dolduruyorlar. Ondan sonra da 20-25 kuruşa, 1 liraya satıyorlar. Sattıkları torbaların içinde toprak da var. O fideyle birlikte çocuklarının, torunlarının geleceğini de sattıklarının farkında değiller. O toprakları sattığı için yarın torunları aç kalacak!"

 

ÇOCUKLARIMIZIN TOPRAĞI

Saksılarda kullanılan toprakların ciddi toprak kaybı oluşturduğunu söyleyen Dinçaslan, "Biz ülke olarak bir taraftan erozyonu önleyeceğiz, floraya sahip çıkacağız diye uğraşıyoruz ama öbür taraftan bitkisel üretimde tarlalarımızın toprağını kaybediyoruz. Köklendirdiğimiz fidelerin koyarak daha sonra saksılayarak maalesef kendi ellerimizle, ücretini almadan, çocuklarımızın hakkı olan bu toprağı çeşitli peyzaj alanlarına, rekreasyon alanlarına kendi ellerimizle gönderiyoruz. 40 milyon yılda oluşan bu tarımsal toprakları bozmaya kimsenin hakkı yok" diye konuştu.

 

500 BİN TON TOPRAK

Küçük Menderes Havzasının aslında bir iç denizken, 240 milyon yıldır alüvyonlu topraklarla dolduğunu anlatan Dinçaslan, bundan dolayı dünyanın en verimli ikinci havzası olduğunu kaydediyor. Dinçaslan, "10 metre kazılınca tek çakıla bile rastlanmayan topraklar ve sular hoyratça kullanılıyor. Plansız tarımla çökertilen havzada 500 bin ton toprak her yıl saksılar dolusu Anadoluya, İstanbul boğazına denizlere, Türki Cumhuriyetlerine gönderiliyor. Bizim gözümüzle görmediğimiz mikroorganizmalar strese sokulup öldürülüyor" diye feryat ediyor.

 


General Manager of Talya Nurseries Co., Mr. Aydın DİNÇASLAN , emphasized that ‘Every year 500 thousand cubic meters of alluvial soil of Ödemiş basin moving to Europe and Turkic Republics.

 


Paylaş: 

Diğer Haberler