SORUNUN TEMELİ VE ÖNERİ

SORUNUN TEMELİ VE ÖNERİ

Sektör hangi bakanlığa bağlı olmalı sorgusunun temelinde sektörün kendisini ilgilendiren yasa ve yönetmeliklerin nerede oluşturulması ile sorunlarının çözümü sorusu yatmaktadır.Bunun yanıtı ise 3/6/2011 tarih ve 639 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kuruluşu yeniden oluşturulan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görevleri arasındadır. Söz konusu bakanlığın görevleri, ‘bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünleri üretiminin geliştirilmesi; tarım sektörünün geliştirilmesine ve tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik araştırmalar yapılması, gıda üretimi, güvenliği, kırsal kalkınma, toprak, su kaynakları ve biyo-çeşitliliğin korunması-verimli kullanılmasının sağlanması, çiftçinin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi, tarımsal desteklemelerin etkin bir şekilde yönetilmesi, tarımsal piyasaların düzenlenmesi gibi faaliyet konularının gerçekleştirilmesine yönelik genel politikaları belirlemek ve denetlemektir olarak tanımlanmaktadır. Böylesine geniş kapsamlı ve detaylı görev tanımlamasını görmezden gelerek başkaca çözüm odakları aramak çok zor görülmektedir. Sonuç olarak, sektörün yasal ve diğer sorunlarının çözümlenmesinde bugün için bu bakanlığımız görevlidir.
Konu ile ilgili yapılması gerekenlerYukarıda sorunların çözüm yeri olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız görülmektedir. Görüşüme ayrıca eklemek istediğim; her şeyden önce üreticinin dayanışmasını ve ortak aklını oluşturacağı örgütlere gereksinim vardır. Üreticiler üretim çeşitliliğinde uzmanlaşmalı ve bu uzmanlıklarının paylaşıldığı diğer üreticilerle bir araya gelerek bilgi ve beceri yanı sıra sorunları, çözüm yollarını tartışacakları ortamlar bu örgütlenmeyle sağlanmalıdır. Böylesine örgütler ( örneğin varlıkları bilinen BAYÇİKOOP, SÜSBİR, SASBÜD vs. kurulmuş veya kurulacak olan...) bir araya gelerek sorunlarını ve çözüm yollarını bulabilmek için oluşturacakları ‘Sivil Kültür Dinamiği diyebileceğimiz üst kuruluşları aracılığı ile başta ilgili bakanlıklar olmak üzere, üniversitelerimize, TUBITAK gibi kuruluşlara güdümlü projelerle sorunlar aktarmalı, başvuru ve takip yapabilmelidir. Yine bu dinamiğimiz gerektiğinde profesyonel hizmetler satın alabilmeli, bu hizmetleri ilgili üretici veya üreticilerin kullanımına vermelidir. Ayrıca sektörün botanikçiler, ziraat ve orman mühendisleri, peyzaj mimarları gibi mesleklerden katkı sağlanacak bir Araştırma Geliştirme (ARGE) Merkezi oluşturması kaçınılmazdır. Böylesine bir sigortaya gereksinim vardır.

 

 

 

 

 

For today Ministry of Food, Agriculture and Livestock is responsible in the analysis of the legal and other problems of the industry. Before everything industry needed to create the organization with solidarity of producers/suppliers and common sense. Furthermore it is inevitable for industry that establish a R&D center which will take support from professions such as Botanists, Agriculture and Forest Engineers and Landscape Architects.


Paylaş: 

Diğer Haberler