ISS Bahçe Atölyesi ile Daha Renkli Bahçeler

Peyzaj sektörüne 2009 yılında giriş yapan ISS Bitki Bakım ve Haşere Kontrol Hizmetleri A.Ş alanında uzman Peyzaj Mimarı ve Ziraat mühendislerinin kontrolünde 300 den fazla bahçıvan kadrosuyla hızla büyüyerek hizmet vermeye devam etmektedir.

ISS Bahçe Atölyesi ile Daha Renkli Bahçeler

Merhaba Aslıgül Hanım, bize ISS Bahçe Atölyesi’nden bahseder misiniz?

Aslugül Savçın - Merhaba Remzi Bey öncelikle ISS’den bahsetmek isterim 1901 yılında Danimarka’da güvenlik şirketi olarak kurulan ISS (Integrated Service Solutions), bugün 77 ülkede, “Temizlik, Güvenlik, Teknik Hizmetler, Catering, Çamaşırhane Yönetimi, Bahçe Bakımı, Haşere İlaçlama ve Ofis Destek ” ile “Tesis Yönetimi” konusunda hizmet sunan dünyanın lider hizmet şirketinden biridir. ISS Türkiye, 40.000’den fazla çalışanı ile İstanbul Genel Merkez, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir Şubelerinde 4.000’den fazla müşteriye, 5000 noktada hizmet vermekte ve sektördeki lider konumuyla büyümeye devam etmektedir.

Peyzaj sektörüne 2009 yılında giriş yapan ISS Bitki Bakım ve Haşere Kontrol Hizmetleri A.Ş alanında uzman Peyzaj Mimarı ve Ziraat mühendislerinin kontrolünde 300 den fazla bahçıvan kadrosuyla hızla büyüyerek hizmet vermeye devam etmektedir.

Bende bu büyüyen kadronun içerisinde Bitki Bakım Mükemmellik Merkezi’nden sorumluyum. Bu proje fikri, ilk başta mevcut bahçıvan kadromuza eğitimler verebilmek ve sektörün ihtiyacı olan kalifiye personel istihdamına katkı sağlayabilme amacıyla bir bahçıvanlık okulu açma düşüncesiyle başladı.Peyzaj mimarı olarak sektörün eğitim alanındaki eksikleri için bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyordum. Türkiye’de daha önce bununla ilgili girişimler vardı ama biz farklı bir eğitim alanı olsun istedik ve bu doğrultuda yola çıktık.

ISS Bitki Bakım Hizmetleri olarak AVM’ler, siteler, rezidanslar, fabrikalar, eğitim kurumları ve şehir hastanelerinde uzman ve teknik ekiplerimizle birçok firmaya bahçe bakım hizmeti veriyoruz. Geçen yıl kurduğumuz “Peyzaj Projelendirme ve Uygulama Birimi”  ile projelendirme ve uygulama yapıyoruz. Bütün bu yapının içerisinde bir eğitim alanı oluşturmak istedik çünkü bahçıvanlık alaylı bir meslek grubu ve tamamen usta çırak ilişkisiyle gelişiyor.

 

Peki, ISS Bahçe Atölyesi’nin bahsettiğiniz projelerden ayıran noktalar nelerdir?

Aslugül Savçın - ISS Bahçe Atölyesi’nin İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi ile ortak bir proje olması bizi farklı kılan özelliklerimizden biridir. Proje görüşmelerimizi Bitki Bakım Hizmetleri Direktörümüz Tuncay Turaman ile beraber yürüttük kendisinin bu projenin hayata geçmesinde desteği büyük. Proje fikrimizi ilk olarak peyzaj mimarlığı bölümünde akademisyen Doç Dr. Mert Ekşi ile paylaştık kendisi üniversite ile görüşmelerimizde bu projeye öncülük etti. İlk olarak bir önceki Orman fakültesi dekanımız Prof. Dr. Ahmet Yeşil hocamızla ilk görüşmelerimize başladık projenin ilerlemesi ve protokol görüşmelerimize şu anki Orman Fakültesi dekanı Prof. Dr. Turgay Akbulut hocamızla devam ettik.

Görüşmelerimizin ardından projemiz için uygun görülen arazide taslak bir çalışma yaptık ve protokol hazırlık sürecimiz oldu. 2018 yılında karşılıklı protokolümüzü imzaladık ve projemizi uygulamaya başladık. Öncelikle alt yapı çalışmalarımızı tamamladık. Yürüyüş yolları, seranın konstrüksiyonunun iyileştirilmesi, çim alanlar ve bitkilendirme yapılarak Üniversite öğrencilerinin ve akademisyenlerin eğitim ve öğretim çalışmalarında rahatlıkla kullanabilecekleri bir rekreasyon proje alanı ve sera oluşturulmasını sağladık.

3 Ekim 2018’de Bahçıvanlık Eğitim ve Uygulama merkezimizin açılışını gerçekleştirdik.

Finansal desteği şirketiniz mi verdi?

Tuncay Turaman - Evet tüm projelendirme için gerekli finansmanı ISS olarak biz karşılıyoruz. ISS COO’su Engin ÜSTEL’in sahip olduğu vizyon ile sosyal bir sorumluluk projesi olarak üniversite öğrencileri ve akademisyenlerinin eğitim ve öğretimlerine sağlayacağımız katkı ve sektörün eğitim ihtiyacını karşılayacak Türkiye’de bir ilk olan projenin hayata geçirilmesi konusunda vermiş olduğu destek ile projemiz için gerekli finansman sağlandı. Üniversiteyle imzaladığımız on yıllık bir protokol ile birlikte atölyemiz için 70 m?2; bir prefabrik bina inşa ettik.

Peki, şu anda ne durumdasınız? Birçok sorunu çözdüğünüzü görüyoruz.

Tuncay Turaman - Projemizin 1.yılını doldurduk geçen yıl projemizin tanıtımı, halka duyurulması ve eksiklerimizi tespit ederek iyileştirme çalışmalarımızla geçirdik. 2018 Mart ayında projemizin tanıtımı ve eğitimlerimizin duyuruları için ISS Bahçe Atölyesi ismiyle web sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı oluşturduk.

ISS Bahçe Atölyesi olarak üniversite ile ortak yürüttüğümüz bahçıvanlık kursumuzun dışında bahçe ve bitkilere dair her konuda workshoplar ve eğitimler gerçekleştiriyoruz. Pratik Bahçecilik, Teraryum Atölyesi, İç Mekan Bitki Bakım Atölyesi gibi kısa programlarımız bulunmaktadır.

Kurslar ücretli mi?

Tuncay Turaman - Kurslarımız ücretli. Şöyle ki; beş günlük bahçıvanlık kursumuz var üniversiteyle ortak yürüttüğümüz, bu kursa üniversitenin hocaları da dâhil oluyor. Üç günü üniversitenin hocaları, iki günü ISS in teknik kadrosundan peyzaj mimarı ve ziraat mühendisi arkadaşlarımızla verilmektedir. Bahçıvanlık Kursu ve diğer tüm eğitimlerimiz hakkındaki detaylı bilgi ve kurs fiyatlarına web sitemiz ya da sosyal medya hesaplarına ulaşarak bilgi edinebilirsiniz.

Kurslara başvuru sayısı nasıl peki? Yılda kaç kişi kayıt oluyor?

ASLIGÜL SAVÇIN - Yıllık kayıt sayımızı şöyle düşünebiliriz; ilk yılımız olan geçen yılı baz alarak elli kişi diyebiliriz. Artacağına inanıyoruz çünkü her geçen zaman bize bunu gösteriyor. Her gün biraz daha fazla tanınmaya başlıyoruz. Sosyal medyanın gücü malum, yaptığımız çalışmaları duyurmanın en iyi yolunun sosyal medya olduğunu düşünüyoruz. Web sayfamız, instagram ve facebook kanalları ile daha fazla mecraya ulaşıp yıllık planlanan kurslarımızı arttırarak gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz.

Kurslarınızla ilgili geri dönüşler nasıl? Kimler kurslarınıza katmayı tercih ediyor?

ASLIGÜL SAVÇIN - Sektörün en büyük sıkıntısı eğitim. Mümkün olduğunca her platformda yer almaya çalışıyoruz. Yavaş yavaş geri dönüşlerini de almaya başladık, bahçe bakımına insanların hobi olarak ilgisi arttı. Atölyemize katılan kişiler arasında kendi evinin bahçesini düzenlemek için katılım yapan da var firma tarafından gönderilen kişiler de. Kısa süreli olarak akademik yapıda bir üniversiteye gidip eğitim alınması pek mümkün değil biz kadromuz ve eğitimimiz ile insanlara o alanı yaratmak için bu projeyi oluşturduk.

Mevsimine göre yıllık eğitim takvimi hazırladık ve bu takvime göre eğitimlerimiz devam etmektedir. Her geçen gün kurslarımızın ve kursiyerimizin sayısı artmaktadır.

Kurslarımıza göre farklı programlar oluşturarak ilerliyoruz. Örneğin Bahçıvanlık Kursu; Üniversiteden hocalarımızla ilk önce teorik derslerimizi yapıyoruz, sonra iki gün pratik eğitimi için peyzaj uygulama sahalarına çıkılmaktadır. Hem sera alanı hem de sahada uygulamalı eğitimler için araziyi kullanıyoruz. Çim alanların bakımı, çim ara ekimi, çim ve bitki gübreleme, budama teknikleri ve aşılama yöntemleri gösteriliyor. Program akışına göre beş günlük eğitimimizi tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve ISS logolu katılım belgesi veriyoruz.

Gerek sınıf eğitimleri ve gerek video konferans eğitimlerimizi ziraat mühendisimiz Mustafa Yalçın Özoğlu önderliğinde vermekteyiz. Kendisinin buradaki eğitimlerde en başrolde olduğunu söyleyebilirim. Eğitimlerimizi onunla ve operasyonumuzdaki diğer peyzaj mimarı ve ziraat mühendisi arkadaşlarımızla birlikte gerçekleştiriyoruz.

Buradaki kurslarımızdan bir tanesi de “Bitki Ressamlığı” kursu. Bilimsel değerler göz ardı edilmeden bitkinin anatomik yapısı incelenip birebir ölçüde resmedilerek yapılan bitki ressamlığı yurtdışında çok yaygındır. Bitki ressamlığı Türkiye’de son on yıldır biraz hareket kazanmış durumdadır. Oysa Türkiye'de yaklaşık 10 bin adet bitki türü ve yaklaşık 3000 adet endemik bitki türü var. Bu tohumların çoğunun türleri tükenmek üzere. Bu bitkiler hakkında kayıtlar var ama resimli olarak toplandıkları çalışmalar yok o yüzden bu bitkilerin resimlerinin yapılması çok önemli. Bu nedenle de ülkemizin daha çok bitki ressamına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgili de kurslarımızı başlattık. Oldukça güzel yol aldık, talepler her geçen gün artıyor. Hem hafta içi grubumuz hem de hafta sonu grubumuz var. İki bitki ressamı hocamız ile bu kurslara devam ediyoruz.

Bir başka eğitimimiz, “Çiçek Tasarım” eğitimi. Burada da çözüm ortağımız Yunus Karma’dır. Kendisi ünlü bir floristtir. Meslek Yüksekokulu içerisinde iki yıl önce açılmış çiçek tasarım bölümü var, iki yıllık bir bölüm ve tamamen bu konuyla ilgili eğitim veriliyor. Meslek yüksekokulu akademik kadrosuna ve öğrencilerine de açtığımız workshopları canlı olarak izleme ve bu kurslara katılma fırsatı sunuyoruz. Bu şekilde de projemizi ortak bir faydaya dönüştürdük.

Peyzaj projesi veya peyzaj uygulaması hizmeti almak için gelen talepler var mı?

TUNCAY TURAMAN - Tabi şöyle talepler geliyor bize; ‘Benim bahçemin özellikleri şunlardır, danışmanlık verir misiniz?’ ya da bahçe bakım hizmeti almak isteyen veya ‘Bir yerde bir peyzaj alanı oluşturma talebinde bulunanlar veya peyzaj alan projelendirme istiyorum.’ diyen müşterilerimiz de oluyor. Bu sene kurmuş olduğumuz peyzaj projelendirme ve uygulama birimimiz ile gelen bu tür talepleri en iyi şekilde karşılıyoruz.


Paylaş: 

Diğer Haberler