Projenin şantiye yürütücülüğünü yapan Peyzaj Mimarı Ayşegül Şahin, tasarım aşamasında alınan kararlara, uygulama aşamasın büyük ölçüde sadık kalınarak sahaya aktarılmasını sağladı.
Proje Tasarım Merkezi tarafından tasarlanan Aksaray Merkez Millet Bahçesi proje alanı Millet Bahçesi konseptine uygun, fonksiyonel etkinlik mekanları kentlinin ihtiyaçlarına yönelik çalışılmıştır. Alan içerisinde lineer bir ulaşım aksı ile iletim ve dağıtım amaçlanmaktadır. Bu aks üzerinde dik kesişen yollar ile etkinlik mekanlarına ulaşılması sağlanmıştır.
Proje alanı içerisinde, giriş meydanı ve giriş kapısı ile alana ana giriş noktası belirlenmiştir. Konsepte uygun olarak belirlenen ihtiyaç listesine yönelik proje alan plastiğine uygun olarak tasarım kararları alınmıştır. Alan topoğrafyası önemsenmiş olup mimari birim konumu ve formu bu yönde geliştirilmiştir. Millet Kıraathanesi ön cephesinde ziyaretçilere toplanma ve meydan konumu ifadesi için tasarlanan meydan alanı, içerisinde görsel - işitsel değer için konumlandırılmış farklı boyutlarda kuru havuz detayı ile devamında tasarımsal şekillenen ahşap teraslar desteklenmiştir.
Proje alanı kullanım sürekliliği kaygısı devam eden dik aks üzerinde düzenli bir dizilimi olan kameriye alanı ve duyusal etkileri olan bitki gösteri alanı tasarlanmıştır. Devam eden dik akslar üzerinde fitness alanı ve çocuk oyun alanı yüzeyleri oluşturulmuştur. Yeşil - sert zemin oranı çocuk oyun alanı içerisinde tasarımsal formlar ile dengelenmiştir. Süreklilik sağlanması nedeniyle devam eden dik aks üzerinde bitki gösteri alanı ile kameriye alanları ve piknik alanı konumlandırılmıştır. Proje alanının etrafında gezinme imkânı sağlamak amacı ile gezinti yolu tasarlanmıştır. Bu gezinti aksı alan içerisinde etkinlik konumlarına yönelim için farklı açısal tasarım karakterleri ile çözümlenmiştir.
Çevrelenme etkisi ile tasarlanan bisiklet - koşu parkurları proje alanı içerisinde kullanıcıyı geniş alanda proje görsel hakimiyeti ile Bisiklet sürme - koşu etkinliğini sağlamak amaçlanmıştır. Bu parkurlar kimi zaman yeşil sınırlar ile kimi zaman ise sert zemin yol aksları ile koparılmıştır. Etkinlik sürekliği ve ihtiyaçlar doğrultusunda çocuk oyun alanları ve kameriye alanları bu yol aksı etrafında tasarlanmıştır.
Proje alanı içerisinden geçen mevcut su kanalları alanı parçalamaktadır fakat etkinlik mekanları için farklı alan şemaları tasarlanmasına imkân verici etkisi ile tasarım çözümlenmiştir. Ana giriş noktasına yakın konumlandırılmış alan plastiğine uygun olarak tasarlanan 78 adet açık otopark - 4 adet engelli açık otopark tasarlanmıştır.
Proje alanı içerisinde dengeli olarak dağılım gösteren yeşil - sert zemin oranı dengelidir. Bu oran kullanılan bitkisel türler ve adet sayıları ile de desteklenmektedir. Bitkisel tasarım; alan kullanımları düşünülerek, yönelim duygusu ve mekân algısı ile birlikte planlanmıştır. Ana ulaşım aksı Acer campestre (Ova Akçaağacı) ile alle bitkilendirmesi, aksı dik kesen yönelim akslarında ise her dem yeşil Ligustrum Japonica (Japon Kurtbağrı) bitkilendirmesi kullanılmıştır. Çocuk oyun alanları içerisinde bitki parterleri içerisinde Rosmarinus officinalis (Biberiye), Pfotinia x fraserie 'Red Robin' (Alev Çalısı) kullanılmıştır.
Duyusal bitki parterleri içerisinde Salvia officinalis (Adaçayı), Santolina chamaecyparissus (Gri Lavantin), Buddleja davidii (Kelebek Çalısı), Viburnum opulus (Kartopu) bitkileri ile bitkilendirme tasarımı yapılmıştır.
Proje tasarım - bitkisel tasarım kaygısı öncelikle kullanıcıya sürdürülebilir etki ile destek sağlanmak ve kent için yeşil doku kazanımı önemsenmektedir. Proje alanı içerisinde bulunan donatılar ve mekânsal öğeler projenin görsel etkisi yanı sıra kent için ekolojik katkıları da ele alan yaklaşım ile planlanmıştır. Fonksiyonel kullanım ve mekân örgütlenmeleri bu alanın ‘sürdürülebilir, ekolojik değerde bir proje' olarak tanımlanmasını sağlamaktadır.
Bitkisel tür seçimleri alan coğrafyası ile uyumlu, gelişim gösterebilen ve doğaya katkı sağlayan yeşil doku zenginliğiyle tasarlanarak bölgeyle uyumlu bir tasarım hedeflenmiştir.
Açık Alanlar
- Çocuk oyun alanları - 762 m²
- Fitness alanı - 95 m²
- Açık Otopark - 78 Adet
- Engelli Açık Otopark - 4 Adet
- Ahşap Kameriye - 27 Adet
- Bitki gösteri alanları (Yöresel bitkilerin mevsimsel renklenme gösterisi) - 1.343 m²
- Kuru Havuz - 200 m²
- Parkurlar; 710 metre uzunluğunda Bisiklet Yolu Parkuru, 536 metre uzunluğunda Koşu Yolu ve 400 metre uzunluğunda Gezinti Yolu Parkuru
Sert Zemin Kaplamaları
- Toplam Sert Zemin: 6.144 m²
- Otopark Alanı: 887,5 m²
Millet Kıraathanesi 550 m²
Proje alanı 41.975,00 m² dir.